Fria Tidningen: ”Många banker bryter mot sina egna riktlinjer”

Få banker följer sina egna krav på hållbarhet och socialt ansvar, visar en granskning av Fair Finance Guide. Men trots avslöjanden om investeringar i vapen och fossila bränslen är det bara en av tio som har bytt bank de senaste åren. Ett problem är att många är belånade och därför bundna till en bank.

Många banker bryter mot sina egna riktlinjer, Sao-Mai Dau i Fria Tidningen 16 februari 2017

”/…/ Alex Veitch är aktiv i Besök en bank, ett nätverk som uppmärksammar hur olika banker investerar sina pengar. Han hoppas att fler och fler ska se fördelarna med medlemsbanker och andra alternativ, och lämna affärsbankerna.

– Vi upplever att medlemsbanker som Ekobanken och JAK-banken bygger på en mer positiv grund. Det är stor skillnad på att välja bort något sämre, som man till exempel kan göra genom etiska fonder i affärsbanker, och att välja det som är bra, säger han.

Han menar att det finns ett stort intresse för informationen som Besök en bank tar fram, men tror det kan finnas andra anledningar till att inte fler byter bank.

– Dels är det en tråkig grej att göra. Dels spelar det nog stor roll att befolkningen är så belånad. Låneavtalen binder ofta all ens bankverksamhet till samma bank. Dessutom har medlemsbankerna hittills erbjudit begränsad service. Om de klarar övergången från sparbank till helbank kommer det bli lättare att byta.”

Om Besök en bank

Hur används mina pengar? Som kunder och medborgare menar vi att det är dags att besöka bankerna och ställa väl valda frågor.
Detta inlägg publicerades i Media och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s