Besök hos Swedbank 24 februari

”Inga möjligheter att stödja lokal utveckling”

24 februari var vi en grupp på 8 som besökte Swedbank vid Gustav Adolfs torg i Malmö med våra frågor.

Själv frågade jag i kundtjänsten om det gick att flytta mina sparpengar till en etisk sparform, gärna för att stötta lokal utveckling i Malmö. ”Vi har inga sådana möjligheter eller alternativ” var svaret, och jag fick heller inga tips på vem jag kan kontakta på Swedbank. ”De här är frågor du får ta med någon centralt”, ett svävande svar.

Vi tittade tillsammans en del på Swedbanks etiska fonder. Jag försökte fråga om det finns några fonder som har en positiv screening, där man väljer företag som rankas väldigt bra inom etik/hållbarhet.  Även här saknades alternativ att visa på, och tyvärr var det svårt att föra en diskussion om det.

På golvet finns det helt klart många frågetecken – men var ska man vända sig?

Och är det dags att formulera ett krav på ett etiskt sparkonto hos Swedbank?

/August Nilsson

Detta inlägg publicerades i Agerande, Bankbesök och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Besök hos Swedbank 24 februari

 1. eva skriver:

  Själv hade jag gärna frågat vad som egentligen händer mina pengar på samtliga ”bankdagar” det tar att överföra kanske endast en hundring. Synd att jag missade men kommer nästa besök en bankdag då, om jag hinner.

  Jag menar hamnar mina bankdagspengar i fonder och spekulationer, det är högst troligt. Sen e jag inte så glad i expediter som ser ner på en därför att ens transaktioner, på vanliga bankärenden inte handlar om tusenlappar, oftast som student om småsummor för att få dagens soppa på Café Ariman eller nått, det liksom duger inte. 😦

 2. Emma Rydin skriver:

  Min första fråga var om jag kunde placera mina pengar hos Swedbank utan att bidra till en ökande spekulationsekonomi. Personalen i kundtjänsten såg frågande ut. Jag försökte förtydliga; kan jag sätta in pengar hos er utan att de används för kortsiktiga investeringar – alltså hela tiden flyttas dit de förmeras mest?

  Personen bakom disken ledde då in diskussionen på etiska fonder – ”fonder som inte bidrar till vapenförsäljning eller miljöförstöring”. Jag undrade då, likt August Nilsson ovan, om Swedbank har fonder med positiva kriterier, alltså som aktivt jobbar för en social, ekonomisk och ekologisk hållbar utveckling. Nej, var svaret.

  Inte heller har Swedbank enligt kundtjänsten några riktlinjer för miljömässigt ansvarstagande.

  Min sista fråga handlade om möjligheten att investera i lokal utveckling, men fick även då negativt svar. ”De verksamheterna genererar ofta inte stora vinster”.

  Jag traskar ut både nedstämd och upprörd – när ska våra banker sluta agera vinstmaximerande företag!?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s