Bankbesök på Sparbanken Öresund

Onsdageftermiddagen den 30 mars var det dags att knacka på Sparbankernas dörr.

Vi tyckte att vi fick ett mer gemytligt bemötande än på våra tidigare besök på affärsbankerna Nordea och Swedbank. Vi hade diskussioner om att genom sparande kunna stötta den lokala utvecklingen, etiskt pensionssparande och om/hur pengar kan placeras utan att i slutändan tära på jordens resurser. Även om vi inte till fullo förstod varandra fanns en vilja att diskutera hållbara alternativ. Kanske har det att göra med bankformen?

”Sparbank är i Sverige en associationsform för att bedriva bankverksamhet. I likhet med en stiftelse så saknar en sparbank egentliga ägare, och verksamheten står istället under överinsyn av ett antal huvudmän som utser bankens styrelse. En sparbank är inte en ideell verksamhet utan drivs i vinstsyfte. Men eftersom det saknas ägare får vinstmedel endast delas ut i enlighet med de villkor som angivits av de ursprungliga stiftarna eller återinvesteras i den egna bankrörelsen. Villkoren är ofta att vinstmedel endast får delas ut till verksamheter som kommer bygden till fromma där sparbanken är verksam, vilket bland annat kan innebära stöd till lokalt föreningsliv och liknande. Verksamheten för sparbanker regleras genom sparbankslagen.”

källa: wikipedia

Om Besök en bank

Hur används mina pengar? Som kunder och medborgare menar vi att det är dags att besöka bankerna och ställa väl valda frågor.
Detta inlägg publicerades i Agerande, Bankbesök och märktes , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Bankbesök på Sparbanken Öresund

  1. August skriver:

    Min reflektion från besöket handlar om inställningen till att mer aktivt styra placeringar. Jag håller med om att det fanns en större vilja att diskutera, men konkret saknades svar.

    Sparbanken Öresund delar ut en del av sin vinst i välgörande syften. Det är naturligtvis bra, i relation till andra affärsbanker. Men samtidigt saknas möjlighet även här att som kund aktivt spara eller placera i fonder som ger effekt. Det verkar vara långt till den inställning som finns i till exempel begreppet ”impact investing” (länk till wikipedia) .

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s