Debattartikel: Vad är pengar?

Mats Lindqvist i Malmö Fria, 25 mars 2011, om hur bankerna skapar pengar:

Vad är pengar?

”Vår typ av penningsystem är helt och hållet baserat på skulder, löften om att betala med mynt och sedlar om någon begär det. Hemligheten bakom skapandet av nya ”pengar” som inte är allmänt känd, och som inte framgår i artikeln, är att alla pengar som cirkulerar i ekonomin skapas av just banker när dessa utfärdar nya lån. Det är visserligen sant att banker har inlåning från allmänheten, för att deras balansräkning ska vara just i balans, och för att de ska leva upp till gällande reservkrav. ”Pengar på banken” är inget annat än en skuld från banken till kontoinnehavaren. När en låntagare tar ett nytt lån så kommer just dessa pengarna inte från någon annan, utan banken skapar de nya pengarna ur tomma intet, och den totala mängden pengar i samhället ökar. En banktjänsteman knappar in lånebeloppet på låntagarens konto, i utbyte mot att låntagaren försätter sig i skuld till banken, och lovar återbetala skulden med ränta. På samma sätt försvinner pengar när skulder amorteras ner; pengar kvittas mot skulder och försvinner. Men skulder till banker ska alltid återbetalas med ränta, varför någon annan (stat, allmänhet, näringsliv) måste ta ett nytt lån, så att det skapas nya pengar så att räntor kan betalas för existerande skulder. Problemet är att detta arrangemang kräver ständigt ökande skuldsättnig och penningmängd, och samtidigt ständig tillväxt i den reala ekonomin. Konflikten här ligger i att jordklotet är ändligt och det växer inte. Ständig tillväxt är omöjligt på en ändlig planet.

Banker skapar alltså de pengar de lånar ut, så att säga ur tomma intet, i utbyte mot skuldsättning och på denna skuldsättning tjänar de pengar i form av ränta. Det är först när en låntagare spenderar sina nyskapade pengar som det kan uppstå ett behov från bankens sida att låna in dem igen, typiskt från den bank som tar emot de spenderade pengarna, eller från någon annan, för att återställa balansräkningen. Räntan som banken tjänar in däremot, dessa pengar finns kvar. De blir bankens egna pengar, nya bankreserver som förstärker bankens kapitaltäckning, och möjliggör för banken att expandera sin utlåning ytterligare. Varje krona i räntevinst som banken tjänar kan typiskt expanderas till cirka 20 kronor i form av nya krediter, enligt gällande kapitaltäckningskrav (Basel II). Våra pengar hos banken är alltså bara backat till typiskt några enstaka procent av ”riktiga pengar” i valvet.”
Läs hela artikeln: http://www.malmofria.nu/artikel/87463#ixzz1WGHekSxR

Om Besök en bank

Hur används mina pengar? Som kunder och medborgare menar vi att det är dags att besöka bankerna och ställa väl valda frågor.
Detta inlägg publicerades i Kunskapsbank och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s