FÖNSTERPUTSAKTION på banken

– Vad är det en kan putsa och putsa, som aldrig blir rent?
– Banken!

Som kunder och medborgare behöver vi fråga oss varför vi ska fortsätta stödja banker som är involverade i smutsig verksamhet, och hur alternativen ser ut.

På lunchtid onsdag 29 feb kommer fönsterputsare från aktionsnätverket ”Besök en bank” att tvätta rutorna på en av storbankerna i centrala Malmö.

VILL DU VA MED??
Hör av dig till besokenbank[at]gmail.com, 0760/060736 eller kolla in eventet på onsdag morgon för plats.

DETTA GÖR BANKEN SMUTSIG:

>>Vinsterna i banksektorn ökar, samtidigt upplever många att servicen på bankkontoren försämras och hushållens skulder ökar med bolånen som en viktig faktor.
>> Vad gör pengarna när du sover? Bristen på öppenhet i bankernas verksamhet gör att vi saknar insyn i hur storbankerna förvaltar de resurser vi förser dem med som kunder.
>> Spekulerande handel med finansiella tillgångar och närvaro i skatteparadis. Genom att möjliggöra transaktioner med skatteparadis hjälper bankerna till att undanhålla miljoner i skatteintäkter varje år.
>> Ingen återinvestering av vinster sker lokalt i Malmö och det finns en total avsaknad av hållbarhetsinriktade sparkonton. Vi behöver banker som investerar och engagerar sig i Malmös utveckling.
>> Vi är de 90 %: I det långa loppet betalar de flesta av oss mycket mer i låneräntor än vi får i sparräntor. De nio lägre personerna på inkomstskalan pumpar in pengar till den tionde högst upp.

FÖRÄNDRADE BANKER ÄR MÖJLIGT:

>> Banken: Inför transparent sparande inriktat på hållbarhet. Sparkonton är den vanligaste sparformen och marknaden uppgår till över 1.100 miljarder kronor (enligt SCBs sparbarometer).
>> Banken: Ge räntefria lån till socialt och ekologiskt hållbara verksamheter.
>> Staten: Genomför en bankdelningslag, så att spekulation skiljs från in- och utlåning där de allra flesta av oss som är kunder finns. Vänsterpartiet har fört fram förslaget i en rapport hösten 2011.
>> Staten: Öka det statliga ägandet i Nordea och använd ägandet i SBAB för att påverka banksektorn.
>> Kunden: Byt bank till en fristående sparbank, Ekobanken eller JAK-banken.

KONTAKT:
besokenbank[at]gmail.com

http://www.facebook.com/events/306055336115039/

Om Besök en bank

Hur används mina pengar? Som kunder och medborgare menar vi att det är dags att besöka bankerna och ställa väl valda frågor.
Detta inlägg publicerades i Agerande, Fönsterputsaktion och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s