Inför BANKBYTARPARAD

Pressrelease 2012-04-26, Malmö:

BANKBYTARPARAD

Varje dag är en bankbytardag men idag gör vi det med en parad!

Nätverket ”Besök en bank” arrangerar bankbytarparad för att säga hejdå till de stora affärsbankerna och fira de mindre och bättre alternativen.

Varför en bankbytarparad?

Bankbytarparaden är den storslagna avslutningen på en två veckor lång bankbytarkampanj. Genom bankrådgivning – live, via skype eller hotline – har vi delat med oss av kalla fakta vi hittat om banker i Sverige. Stora som små. Snälla som dumma. (Se vår jämförelse här –> https://besokenbank.wordpress.com/2012/04/17/research-gor-sa-att-pengarna-jobbar-for-oss/)

Hur?

På förfesten värmer vi upp med rådgivning, bankpoesi och ekonomiskt disco. Paraden går från SEB nära Triangeln till Stortorget och varje storbank på vägen (Swedbank, Nordea och Handelsbanken) får ett besök där paraddeltagarna har möjlighet att stänga ner sina konton. På varje stopp berättar vi på olika lustfyllda sätt om kritiken vi har mot storbankerna. Hela kalaset avslutas på Stortorget med bankdisco och mera bankrådgivning.

Varför byta bank?

De fyra svenska storbankerna (Swedbank, Handelsbanken, SEB och Nordea) går bra. Riktigt bra. När vinsterna för krisåren 2008-2011 räknas ihop landar de på 205 miljarder kronor – ungefär en fjärdedel av inkomsterna i Sveriges samlade statsbudget. Samtidigt är bankerna djupt involverade i det system som har skapat den största finansiella krisen sedan 1930-talet. Storbankerna behöver förändra hur de arbetar. Bort från spekulation, närvaro i skatteparadis och överdrivna vinster till ett ansvarstagande för en lokal och hållbar utveckling.

Många kunder skulle vilja byta bank – men få gör det. I en nyligen publicerad artikelserie där DN granskar bankerna konstateras att endast 7% helt har bytt bank de senaste tre åren, trots att missnöjet är mycket större än så. (Källa: http://www.dn.se/ekonomi/konkurrensen-ar-satt-ur-spel) Med opinion och vägledning kan det här förändras. Som kunder och medborgare behöver vi fråga oss varför vi ska fortsätta stödja banker som är involverade i smutsig verksamhet, och hur alternativen ser ut.

Datum och tider

Torsdag 26 april — BANKBYTARPARAD!
kl 16.00-16.30; samling/förfest utanför SEB vid Triangeln
kl 16.30-18.00; PARAD med stopp på Swedbank, Nordea och Handelsbanken
kl 18.00-18.30; efterfest på Stortorget

Kontakt

Läs mer på Facebook-eventet –> http://www.facebook.com/events/366958480014974/

Kontaktperson: Alex Veitch 0735/538344
besokenbank [at] gmail.com

Nätverket Besök en bank – Engagerade i Malmö för rättvis ekonomi

Om Besök en bank

Hur används mina pengar? Som kunder och medborgare menar vi att det är dags att besöka bankerna och ställa väl valda frågor.
Detta inlägg publicerades i Agerande, Bankbytardagar och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s