Gästinlägg: Varför jag vill byta bank

Varför jag vill byta bank.

Det började med att jag läste en bok av Eva Joly, ursprungligen norska men nu verksam som politiker i Frankrike, en kvinna med stor integritet.

Boken heter Vardagshjältar. I den fäste jag mig särskilt vid kapitlet om John Christensen, uppvuxen på ön Jersey, nu verksam inom ”Tax Justice Network”, som han var med och grundade. Se http://taxjustice.blogspot.se/

Därifrån var steget inte så långt till att skaffa och läsa boken ”Treasure Islands” av Nicholas Shaxson. Förlag: The Bodley Head, London 2011. Det är en bitvis rätt skrämmande läsning.
I synnerhet är kapitlet om ”The City of London Corporation” tankeväckande.
Se vidare www.treasureislands.org

Bland de många källor som Nicholas Shaxson använder sig av, framhåller han boken ”The Spirit Level” av Richard Wilkinson och Kate Picket. Den kom ut för ett par år sedan och finns översatt till svenska. Men en ny kompletterad upplaga föreligger på engelska genom Penguin Books, 2010. Den har jag läst med stor behållning och även varit med att ge ett bidrag för att förverkliga det filmprojekt, som blivit resultatet av boken.
Se vidare www.equalitytrust.org och angränsande länkar.

Inom parentes har jag föreslagit Penguin Books att även ge ut ovannämnda ”Treasure Islands”, för att göra den ännu litet billigare.

Hunnen så långt behövde jag någon att samtala med angående mina nuvunna insikter. Då letade jag mig bland annat fram till en organisation, som jag just då minst av allt trodde jag skulle ”hamna” hos:
http://attac.se/blogg/3755/bankbytardagar-i-malmoe-14-26-april

Men att det bakom dem står vettiga människor med engagemang och intresse för vad som pågår i vår omvärld, fick jag lära mig under några dagar i Roslagen:
http://attac.se/blogg/3786/soligt-och-spaennande-pa-barnens-oe

Här har jag nu givit en bakgrund till mitt beslut att byta bank och jag uppmanar dig att själv läsa, samtala med andra och begrunda vad du kan göra i saken!

Ekerö i augusti 2012
Nils Lundborg

Om Besök en bank

Hur används mina pengar? Som kunder och medborgare menar vi att det är dags att besöka bankerna och ställa väl valda frågor.
Detta inlägg publicerades i Bankbesök och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s