BANKVASK – Hva gjør banken din? Ny rapport från Attac Norge!

Svart på vitt: Rapporten Bankvask – Hva gjør banken din? från Attac Norge visar att alla de fyra största bankerna i Norge har en aktiv närvaro i skatteparadis – däribland Nordea och Handelsbanken.

attac_bankvask_forside-221x300Dessutom tittar den på bankernas uppförandekoder och kritik bankerna har fått i etiska, sociala och miljömässiga frågor. Flera banker är involverade i atom- och klustervapen eller i projekt med problematiska miljöaspekter.

Rapporten är tänkt som ett underlag för en diskussion om vem som har ansvaret för bankernas investeringar och lån, och för kunder som vill göra etiska val när de placerar sina pengar.

Ladda ner och läs rapporten på attac.no:
http://www.attac.no/2013/01/23/bankvask-vet-du-hva-banken-din-gjor/

“Til tross for at bankene igjen går med rekordoverskudd, er det få som vet noe om hvordan de skaper sine resultater. Det norske Oljefondet får jevnlig kritisk søkelys rettet mot etikken i sine investeringer – så hvorfor ikke rette samme søkelys mot banksektoren? Bankene fordeler ressurser i næringslivet, og kan påvirke dette i positiv eller negativ retning. Dette gjelder ikke minst gjennom koblingen til skatteparadis. At banksektoren er en aktiv tilretteleger for bruk av skatteparadis er problematisk fordi skatteparadis-systemet bidrar til hemmelighold, tilrettelegger for skatteunndragelse og svart økonomi, og hemmer verdiskapning i utviklingsland.”

Om Besök en bank

Hur används mina pengar? Som kunder och medborgare menar vi att det är dags att besöka bankerna och ställa väl valda frågor.
Detta inlägg publicerades i Kunskapsbank och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s