På besök hos privatbanken Julius Bär i Schweiz

”Vi gjorde ett spontanbesök på banken Julius Bär i Genéve för att se hur behjälpliga de skulle vara med att gömma undan skattepengar för svenska myndigheter.”
Besök på privatbanken Julius Bär – länk till ljudklipp

Konflikt i P1 har sänt ett mycket intressant reportage från Schweiz, ”Vart tog pengarna vägen?”. I klippet vi länkar till här ovan besöker reportrarna banken med det roliga namnet ”Julius Bär”. Ladda hem hela programmet:

Vart tog pengarna vägen? (mp3)

Om Besök en bank

Hur används mina pengar? Som kunder och medborgare menar vi att det är dags att besöka bankerna och ställa väl valda frågor.
Detta inlägg publicerades i Kunskapsbank och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till På besök hos privatbanken Julius Bär i Schweiz

  1. Stan skriver:

    En mycket bra artikel – http://www.dn.se/dnbok/bokrecensioner/david-graeber-debt-the-first-5000-years

    ”Dagens skuldreglering verkar dock åt motsatt håll. För första gången under skuldernas 5 000-åriga historia har vi ett läge där institutionerna skyddar långivarna i stället för låntagarna. En organisation som IMF finns till just för att bevaka att långivare får betalt, med ränta. Enligt David Graeber befinner vi oss nu mitt i den skuldfälla som människor i alla tider har fruktat.”
    ”Från centraleuropeiskt håll beskrivs det skuldkrisande Grekland som ett av de ruttna äggen i korgen, som i likhet med Portugal, Irland, Italien och Spanien skulle vara dåliga på att räkna, jobba och betala skatt. Det är ett bedrägligt perspektiv. Grekland må ha varit slarvigt men är egentligen bara det första landet att ta smällen för en skuldsättning som nu eskalerar överallt. Sverige har en låg statsskuld men en skenande privat skuldsättning. Om bostadsbubblan fortsätter att pysa i ytterligare några år lär det snart höjas röster för att staten ska gå in och rädda också svenska storbanker. Och då dröjer det nog inte länge förrän en och annan bepansrad stadsjeep kan ses på gatorna i Stockholm.

    Vore det inte bättre med ett jubelår?”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s