Inför aktion 29 februari: Tvättar bankfönster – utan att få bort smutsen

Pressrelease 2012-02-22, Malmö

Tvättar bankfönster – utan att få bort smutsen

”Vad är det en kan putsa, som aldrig blir rent? Banken!” 29 februari kommer fönsterputsare från nätverket ”Besök en bank” att tvätta rutorna på en av storbankerna i centrala Malmö.

– Storbankerna behöver förändra hur de arbetar. Bort från spekulation, närvaro i skatteparadis och överdrivna vinster till ett ansvarstagande för den lokala utvecklingen och utvecklad service. Varför finns det inga sparkonton inom hållbarhet där vi som kunder får insyn i hur pengarna förvaltas? säger August Nilsson i Besök en bank.

Smutsiga banker – är det något för dig och mig?
Många kunder skulle vilja byta bank – men få gör det. I en nyligen publicerad artikelserie där DN granskar bankerna konstateras att endast 7% helt har bytt bank de senaste tre åren. Med opinion och vägledning kan det här förändras. Som kunder och medborgare behöver vi fråga oss varför vi ska fortsätta stödja banker som är involverade i smutsig verksamhet, och hur alternativen ser ut.

Detta gör banken smutsig:

  • Vinsterna i banksektorn ökar, samtidigt upplever många att servicen på bankkontoren försämras och hushållens skulder ökar med bolånen som en viktig faktor.
  • Vad gör pengarna när du sover? Bristen på öppenhet i bankernas verksamhet gör att vi saknar insyn i hur storbankerna förvaltar de resurser vi förser dem med som kunder.
  • Spekulerande handel med finansiella tillgångar och närvaro i skatteparadis. Genom att möjliggöra transaktioner med skatteparadis hjälper bankerna till att undanhålla miljoner i skatteintäkter varje år.
  • Ingen återinvestering av vinster sker lokalt i Malmö och det finns en total avsaknad av hållbarhetsinriktade sparkonton. Vi behöver banker som investerar och engagerar sig i Malmös utveckling.
  • Vi är de 90 %: I det långa loppet betalar de flesta av oss mycket mer i låneräntor än vi får i sparräntor. De nio lägre personerna på inkomstskalan pumpar in pengar till den tionde högst upp.

Förändrade banker är möjligt:

  • Banken: Inför transparent sparande inriktat på hållbarhet. Sparkonton är den vanligaste sparformen och marknaden uppgår till över 1.100 miljarder kronor (enligt SCBs sparbarometer).
  • Banken: Ge räntefria lån till socialt och ekologiskt hållbara verksamheter.
  • Staten: Genomför en bankdelningslag, så att spekulation skiljs från in- och utlåning där de allra flesta av oss som är kunder finns. Vänsterpartiet har fört fram förslaget i en rapport hösten 2011.
  • Staten: Öka det statliga ägandet i Nordea och använd ägandet i SBAB för att påverka banksektorn.
  • Kunden: Byt bank till en fristående sparbank, Ekobanken eller JAK-banken.

Datum och tid – Fönsterputsaktion
29 februari 12.00 vid en bank centralt i Malmö

Kontakt
besokenbank[at]gmail.com

Nätverket Besök en bank – Engagerade i Malmö för rättvis ekonomi

Om Besök en bank

Hur används mina pengar? Som kunder och medborgare menar vi att det är dags att besöka bankerna och ställa väl valda frågor.
Detta inlägg publicerades i Agerande, Fönsterputsaktion, Media och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s